Digital teknologi samler os – igen

Globaliseringens vinde blæser. Verden er blevet mindre, og vi kan kommunikere med hinanden som aldrig før – er det en ny udvikling eller en tilbagevenden til tidligere tiders stammekultur?

Inden du tager stilling, så prøv lige at overveje det. Den digitale teknologi har givet mulighed for at mødes og snakke sammen over store afstande. Verden løber snart så stærkt, at vi bliver nødt til at mødes – hurtigt. Spørgsmålet er bare, om den udvikling er et nybrud eller en tilbagevenden til, da vi var jægere og samlere?

Et kort historisk rids

Langt tilbage i tiden var mennesket jægere og samlere, og der var ikke noget bedre end mundtlige fortællinger – omkring bålet om aftenen – og det er der for øvrigt stadig ikke. Folk talte simpelthen mere sammen.

Et tigersspring i tiden bringer os frem til 1950’erne, hvor fjernsynet gjorde sit indtog i Danmark. I begyndelsen var det ikke alle, som havde et fjernsyn, og så stod mange mennesker på gader og stræder uden for fjernsynsforretningerne. Ja, de så fjernsyn i butikkernes udstillingsmodeller. Dengang var fjernsyn altså en social aktivitet, der kunne samle folk. I dag har stort set alle fået fjernsyn installeret, og mediet kan stadig samle folk, men vi sidder gerne hver for sig bag hver vores ligusterhæk. Vi har nemlig ingen grund til at mødes. Okay, det har vi så, men det skyldes ikke fjernsynet.

Da de sociale medier gjorde deres indtog

Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn. De sociale medier har i den grad gjort deres indtog. Se bare på et af de mange social media bureauer. Tænk bare på, hvor mange erhvervsnyheder, vi hører om emnet stort set dagligt. Hvad siger det noget om? Set fra mit synspunkt siger det noget om, at mennesket fortsat har et behov for at mødes og være sociale – også i den digitale teknologis tidsalder – ligesom vi havde , da vi var jægere og samlere. Ja, jeg skriver digital teknologi, for der er jo ingen sociale medier, som ikke samtidige er digitale.  Så ved jeg godt, at mange stiller spørgsmålstegn ved, om man reelt er social, når man sidder på sin flade derhjemme foran computeren og går på Facebook. Det er en anden diskussion, og desuden fører den ikke rigtig til noget konstruktivt, så den lader vi ligge for nu. Hovedsagen er, at den digitale teknologi har gjort det muligt for mennesker at mødes igen – ligesom da vi var jægere og samlere – men denne gang bare over større afstande. Verden er simpelthen blevet mindre.

Socialt eller teknologisk forudbestemt?

Okay, jeg ved godt, at det kommer til at lyde som om, at den digitale teknologi har forudbestemt – determineret –  udviklingen imod – eller tilbagevendingen til – – at vi samler os igen.  Omvendt ville der ikke være nogen digital teknologi, hvis ikke nogle kloge iværksættere havde sat sig sammen og tænkt nogle kloge tanker. Ud fra det perspektiv er udviklingen vel socialt determineret. Jeg tror, jeg vil vælge den diplomatiske løsning. Jeg vælger at sige, at det både er teknologien og den sociale udvikling, som har muliggjort at verden er blevet mindre. Så ved jeg godt, at nogle mennesker vil hævde, at den digitale teknologi har været med til at sprede os, men sådan er der jo så meget.

Hvad mener du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *